Beskyt dit barn mod solens uv-stråler

hvorfor er solens uv-stråler så farlige for børn
Lau Christensen

Skrevet d. 19. februar 2018 af Lau Christensen

Som forældre vil du gøre det bedste du kan for sit barn, det gælder også når du skal beskytte det mod solens uv-stråler. Solens uv-stråler er nemlig roden til både forbrændinger og hudkræft, og det er selvfølgelig noget du vil beskytte dit barn imod.

Der er mange måder at beskytte dit barn mod uv-stråler på, det er alt lige fra at undgå solens uv-stråler, ved at holde sig i skyggen, til at bruge en solcreme med en høj faktor i.

Hvad er uv-stråler?

Solens stråler, hedder også uv-stråler, og der deles op i UVA og UVB stråler.

UVA-stråler er er de uv-stråler der også kaldes de langbølgede. UVA-strålerne har en sammenhæng med hudkræft, men mest af alt er det dem der trænger langt ned i vores hudlag, og skader bindevævet. Disse skader UVA-strålerne forsager resultere i for tidlig aldring af huden, som giver rynker, og tab af hudens naturlige elasticitet.

UVB-stråler er det kortbølgede uv-stråler og er dem der giver os farve og gør huden brun.

UVB-strålerne er samtidig også de farligste af uv-strålerne, fordi de skader i de øverste hudlag, og er den hyppigste årsag til hudkræft og modermærkekræft. Det er derfor UVB-stråler der forusager når du bliver solskoldet, og dermed forbrændt, og jo flere gange du har oplevet en forbrænding af din hud, jo større chancer har du også for, at få forstadie til hudkræft, eller modermærkekræft.

Se også: Ferie i sommerhus med børnene

Hvordan beskytter du dit barn bedst?

brug de rigtige tips til at beskytte dit barn mod solen

Der er forskel på at skulle beskytte dit barn mod uv-stråler, og beskytte din egen hud mod uv-stråler.

Et barn har nemlig en meget mere skrøbelig og sart hud, og der skal derfor ikke særlig mange påvirkninger til, før at der kommer skader på et barns hud. Derfor er der også nogle andre kriterier, du skal have for øje, når du skal beskytte dit barn mod solens uv-stråler.

Fordi vi bor i Norden, er vores hud generelt mere sart end folk der bor på den sydlige halvdel af kloden, og det er derfor også nødvendigt at du beskytter dig og dit barn med en høj solfaktor.

Ifølge anbefalingerne skal du, når du køber en solcreme til børn, købe en solcreme med en faktor 50 SPF, for at undgå at dit barn bliver forbrændt. Det er vigtigt at solcremen du køber både har den høje faktor på 50 SPF, og beskytter mod begge typer uv-stråler – UVA OG UVB-strålerne. Derudover er det bedst at få en solcreme der har en testet effekt, og er fotostabilt – det vil sige, at den beskytter mod uv-strålerne i helt op til 4 timer, på den måde sikre du dig kvalitet, og en større sikkerhed for dit barn.

Mange børn elsker også at bade når de er ude i solens stråler, og derfor er det en fordel at have anskaffet sig en solcreme der også er vandfast.

Se også: Almindelige bleer og svømmebleer?

Uv-stråler og D-vitamin

Når dit barn skal ud i solens stråler, er det ikke kun en fare, men solens stråler er også med til at give dit barn, et af de vigtigste vitaminer de kan få, nemlig D-vitamin. Derfor må du ikke være bange for at sende dit barn ud i solens varme stråler til sommer, men blot tage dine forholdsregler for at dit barn ikke bliver solskoldet eller forbrændt.

D-vitamin dannes i hudens celler når solens uv-stråler rammer huden, og der dermed bidrager til normal led- og knoglefunktion i kroppen. Derfor er det en fordel at dit barn får D-vitamin via solens stråler, men husk solbeskyttelse inden du sender dem ud i solen.

Gode råd når det gælder solbeskyttelse til dit barn

Inden du sender dit barn ud i solen, er der et par ting du kan gøre for at sikre, at de ikke bliver skadet af solens stråler, og det er;

  • Brug en solcreme med faktor 50 SPF mindst hver 4. time på hele kroppen.
  • Giv dit barn en hat eller kasket på for at undgå solskoldning på øre og næse.
  • Undgå solens uv-stråler mellem kl. 12 – 15.
  • Undgå direkte solbadning.
  • Brug en vandfast solcreme til dit barn, hvis i er på stranden, eller ved poolen.
  • Smør solcreme på de udsatte steder; næse, øre og skuldre oftere end resten af kroppen.