Hvad er kolik?

Hvad er kolik? få svaret
Lau Christensen

Skrevet d. 29. december 2017 af Lau Christensen

Når du er blevet nybagt forældre, åbner der sig en helt ny verden, både rent følelsesmæssigt, men også ansvarsmæssigt. Det indebærer også mange bekymringer, og en af de mange bekymringer er, om dit barn nu får kolik. Men hvad er kolik, og hvorfor er det sådan en slem sygdom hos små spædbørn?

Hvem får kolik?

kolik baby hvor længe

Kolik er en sygdom der rammer små spædbørn i løbet af de første 3-4 uger af dets levetid. Kolik er grunden til mange forældres frustrationer og mangel på søvn, fordi et barn med kolik, vil få ”anfald” der varer nogle timer, hvor barnet græder højlydt og er helt utrøsteligt. Grunden til at spædbørn der har kolik, græder sådan under disse anfald, er at de får voldsomme mavesmerter, der stammer fra kramper i barnets tarme, og disse kramper kommer i stærke og langtrukne anfald. Det er endnu ikke helt fastsat hvad der 100% ligger til grund for kolik hos et barn, nogle mener det er moderens indtagelse af mælk, andre mener at det er bitte små ledskred i ryggen, og derfor bliver mange kolikbørn også behandlet hos en kiropraktor.

Når et barn med kolik får et anfald, vil det trække benene op under maven og knytte hænderne sammen, mens det samtidig græder højlydt og længe pga. smerterne.

Se også: Sådan får du din baby til at sove

Forældre til et barn med kolik

Det er ubehageligt og uudholdeligt for barnets forældre, fordi de mange gange ikke ved at det er kolik, som barnet har. Der kan gå lang tid, før forældrene finder ud af, at det er kolik barnet har, og ikke bare græder uden årsag. Som forældre er det en enormt stor og frustrerende opgave at tage hånd om et barn med kolik, fordi forældrene ofte føler sig utilstrækkelig og dårlige som forældre, fordi de ikke kan trøste deres barn. Denne frustration og sorg kan være traumatisk for første gangs forældre, og det er vigtigt at de sammen får snakket om deres sorg og situation med hinanden, men også med andre i familien, for at få den støtte og opbakning de har brug for.

Hvordan behandler du kolik?

kolik baby dråber

Børn med kolik, får sygdommen når de er 3-4 uger gamle, og kolik forsvinder af sig selv igen når barnet er ca. 3 måneder. Børn der har kolik får som regel 1-2 anfald om dagen, hvor de skriger og græder utrøsteligt i flere timer af gangen, og det vurderes at ca. 15% af spædbørn i Danmark har kolik. Det er endnu ikke afklaret hvad årsagen er til at børn får kolik, der er ingen dokumentationer for at moderens indtag af mælkeprodukter har en påvirkning, og behandlinger hos kiropraktor viser heller ikke en hjælpende effekt på alle. Men hvad gør du så, hvis du står med et utrøsteligt barn med kolik?

Se også: Børns søvnbehov i forskellige stadier

Gode råd til børn med kolik

For at få et barn med kolik til at falde til ro, kan du ligge barnet, med maven ned mod forælderens arm, og vugge barnet frem og tilbage lige så stille. Det vil give barnets mave, varme fra forælderens arm, og en beroligende virkning med den vuggende bevægelse frem og tilbage. Du kan også som forældre lindre dit barns symptomer på kolik, ved at massere dets mave, med din hånd, rundt med urets retning. Du vil på den måde påvirke tarmene, der kramper sammen, til at komme af med eventuelt luft der sidder fast i tarmene. Fordi du massere med urets retning, vil du stimulere afføringen i barnets tarm til at bevæge sig ned mod tyktarm og endetarm, og på den måde få gang i tarmenes bevægelser der vil få cirkulation, og afhjælpe den krampende tilstand i tarmene.

Der findes desværre ingen kur eller lægemidler mod kolik endnu, og derfor er der kun de gode råd du kan tage til sig for at kunne dæmpe sit barns symptomer. Der er ingen mirakelkur til kolik, men som det er i dag skal det ”gå over” af sig selv, med alderen. Det er derfor vigtigt at du som forældre ikke mister modet, hvis du har et barn, med kolik, men at du derimod må holde hovedet højt, og hjælpe hinanden som partnere og forældre igennem den første svære tid i barnets liv. Der findes mange børn med kolik i dag i Danmark, og hvis du er usikker på, om dit barn har kolik, skal du søge egen læge.