Hvordan finder du et gyngestativ til haven?

Hvordan finder du et gyngestativ til haven?
Lau Christensen

Skrevet d. 3. september 2018 af Lau Christensen

Et gyngestativ bør nærmest være obligatorisk i enhver have. Et gyngestativ er en simpel konstruktion der spreder glæde blandt specielt de mindste i familien på højde med pedaltraktorer, sandkasser og lignede. Og det er ligegyldigt om det er dine egne unger eller om det er dem der kommer på besøg. Det kan endda også være at du som den voksen godt kunne forestille dig at tage en tur på dit gyngestativ, da vi alle sammen har haft en god oplevelse på sådan et.

Et gyngestativ er bare noget vi associerer med gode og glade stunder. Og så er et gyngestativ langt pænere end den store plastikborg med en gul rutsjebane.

Der findes dog ikke bare et enkelt gyngestativ, der findes mange, og de kommer alle sammen i forskellige størrelser, former og endda med formål, selv andet end at gynge.

Hvordan finder du et gyngestativ til haven? At finde det helt rigtige gyngestativ kan være noget af en udfordring, netop fordi der findes så mange forskellige slags. Desuden er et gyngestativ heller ikke helt billigt, så der skal samtidig også tænkes lidt på økonomien eller tålmodigheden omkring anskaffelsen af et gyngestativ.

De simple

Der er sket meget siden du var barn og legede på det nærmeste gyngestativ, og det er slet ikke sådan de alle sammen er mere. Dem du kender til, er kendetegnet som et simpelt gyngestativ. Disse er også rigtig gode, dog skal du huske at tænke ud af boksen. Hvordan ville du have det hvis du så de nyere og mere anderledes modeller der er i dag, som barn?

Det er derfor ofte de simple der er i fokus, da det er dem vi kan erindre og derved er dem som vi associerer med gamle og gode minder.

De simple modeller består ofte i blot at være to gynger, og så ikke rigtig mere end det.

De mindre simple

Nu kan du få et gyngestativ med en klatrevæg, noget reb, en form for udkigspost eller en rutsjebane.  Det kan også være der er trapper og en masse andet der vil blive betegnet som noget ”gøgl” hos os der har mere end 20 år siden vi legede på et gyngestativ i haven.

 

10-4.dk online byggemarked har det store udvalg af gynger

Find det store udvalg af gyngestativer

Materialer

Du kan få et gyngestativ i både træ og metal, hvor vandene oftest er splittet alt efter hvilket hus du har. De fleste der køber sig et gyngestativ til haven i metal, bor oftest i noget nybyggeri eller i en yderst moderne bolig hvor der er meget glas og et lettere sterilt udseende. Her passer et gyngestativ af metal også ganske fornuftigt ind i haven, da det bliver ved med at beholde denne lidt kolde, dog meget elegante stil.

De som erhverver sig et gyngestativ af træ, er oftest dem som bor i et hus med enten gul eller røde mursten.  Disse huse er også lidt mere varme og ældre i udseendet, hvor det passer godt med det gyngestativ du husker for 20 år siden.

Sådan vælger du

Hvis vi tager udgangspunkt i at budgettet ikke spiller en rolle, så er det første du bør overveje nemlig hvilken funktion dit kommende gyngestativ skal have. Skal det blot være til at gynge som i de gode gamle dage, eller må det gerne kunne lidt mere og måske derved være lidt mere attraktiv for de små. Skriv ned hvad kriterierne skal være for gyngestativet, det kan eksempelvis være en form for net af reb til at klatre i ude i siden af gyngestativet.

Herefter skal der tænkes på materialet. Hvordan passer det til huset, har du lyst til at vedligeholde det (hvis det eksempelvis er af træ, så skal det passes på), skal det males mm.

Men …

Er det for din eller dit barn/dine børns skyld at i skal have jer et gyngestativ i haven? Spørg dem ad, og så kan du træffe den endelige beslutning omkring materialet, da det ikke er noget børn, tænker på. Det er også vigtigt at huske på det er en investering – en dobbeltinvestering vel og mærke. Én ting er at huset bliver mere værd, nok ikke hele beløbet som gyngestativet koster, men en god portion af det, og så er der en fantastisk affektionsværdi hos børnene og med garanti også hos dig.

Tænk materialer, funktion, behov (både dine og børnenes) og tænk på at det en fantastisk investering.