Piktogrammer letter hverdagen for børn med diagnoser

Piktogrammer letter hverdagen for børn med diagnoser
Andreas Thomsen

Skrevet d. 30. juli 2020 af Andreas Thomsen

Er du forælder til et barn med specielle behov? Det har dagligt indflydelse på din families rutiner, hvis du har et barn med ADHD eller autisme. Behovet for timing og skemaer er afgørende for, at hverdagen forløber uden store forandringer, så dit barn kan føle sig tryg i familiens rammer.

Kender du piktogrammer? Mange børn oplever stor glæde ved at kigge på piktogrammer. Billederne hjælper barnet til fordybelse, så stressniveauet mindskes markant.

Kender du billedstøttet kommunikation?

Den menneskelige hjerne tænker i billeder, og netop derfor er billedstøttet kommunikation et oplagt værktøj til familier med børn, der har ADHD eller autisme.

Hvordan skaber du overblik for dit barn? Piktogrammer er små billeder, som visualiserer aktiviteter eller opgaver i hverdagen. Du kan bruge billederne, når du forklarer dit barn, hvad der skal ske i skolen næste dag, eller hvor familien skal på tur i weekenden.

Sådan sænker du stressniveauet hos dit barn

Piktogrammer skaber en tydelig visualisering af kommende begivenheder, som gør det let for barnet at forholde sig til de kommende aktiviteter.

Det giver ro og overblik i hverdagen.

Har din guldklump svært ved at overskue dagens opgaver? Der opstår hurtigt en stresset stemning i familien, når barnet føler sig utilstrækkelig eller uforberedt. Du forebygger konflikter ved at bruge piktogrammer, som dit barn kan fordybe sig i.

Sådan bruger du piktogrammer

Som forælder til et barn med ADHD eller autisme skaber du dagligt trygge, genkendelige rammer for den lille. Forudsigelighed er nemlig en afgørende faktor for, at hverdagen hænger sammen, når familien inkluderer et barn med særlige behov.

Hvilke værktøjer bruger du? Piktogrammer kan danne rammen om en genkendelig hverdagsstruktur.

Byg dagen op fra bunden

Med piktogrammer fortæller du med små billeder barnet, hvordan dagen skal forløbe. Det giver svar på mange spørgsmål, som kan forstyrre eller forvirre, og med dem fejet af banen bliver der ro i det lille hoved.

Det giver også ro i familien.

Du kan bruge piktogrammer i alle situationer

Der findes mange forskellige piktogrammer, som du kan bruge i forskellige situationer. Tavler, uge-planners og bøger er blot nogle af de variationer, du kan vælge imellem.

Du kan med fordel skifte mellem udgaverne og på den måde tilpasse dine piktogrammer til alle begivenheder i hjemmet.