Legetøj er sjovt for børn hvad end det er til babyen eller barnet der rammer tweens alderen. Her finder du legetøj indenfor forskellige typer. Motorik legetøj, kreativt legetøj eller det lærerige legetøj der styrker barnet både motorisk, kreativt og sanserne. Men hvordan finder du så det lærerige legetøj?
Brug disse tips til at vælge det lærerige legetøj til børn. Det giver dig et par ideer til hvordan du relativt nemt kan sorterer legetøj fra som måske i bund og grund er ligegyldigt.
Se også: Babylegetøj der styrker
Enkelt legetøj kan være ganske lærerigt
Danmark der nok hører blandt de mest teknologiske lande i verden med vores digitalisering og optimering indenfor alt, finder du også den store teknologiske udbredelse. Men low-tech aktivitetslegetøj uden teknologi i sig, kan sagtens være bedre til at styrke barnet rent læremæssigt.
Enkelt legetøj især til de mindre børn vil ofte være bedre(Legetøj til 2 årige). Her kan det være ting som papir, tusser, klistermærker, malebøger osv. der styrker barnet kreative sans. For fordelen ved disse ting som børnene hurtigt får stukket i hånden i vuggestue og børnehave, styrker både motorikken og den kreative sans. Her kan man så diskuterer hvor mange børn der rent faktisk er kreative ud fra det hav af mere eller mindre halvdårlige tegninger de stolt tager med hjem fra dagens børnehavetur.
Lego er ved at gå hen og blive teknologisk, men ”old style” Lego og klodser er et andet stykke low-tech legetøj der giver barnet mulighed for at tænke kreativt. Og selvom Lego efterhånden er gået amok i høje priser, er det super godt legetøj, hvor de mindste selvfølgelig skal starte ud med Duplo indtil de holder op med at proppe ting i munden.
Det at styrke kreativiteten og motorikken uden teknologisk hjælpemiddel kan også være med til at styrke barnets selvstændighed frem for de børn, som slår ud med armene og forventer alting bliver løst for dem – Det ses også ved voksne, og måske de ikke har fået lov til at få en kasse klodser og så lege selv uden forældrene byggede alt for dem. At holde fokus og være vedholden virker til at være en mangelvare ved mange af os, som smartphonen m.m. er gode eksempler på.
Vælg legetøjet der følger barnets alder
Legetøj skal logisk nok følge barnets alder. Og selvom alle gerne vil have deres barn skal være verdens bedste, så kan man ”knække” ved at få legetøj stukket i hånden som er for svært, ligegyldigt hvor gode intensioner ens forældre har om ambitionerne.
Her er eksemplet med Lego versus Duplo. Det gavner ingen barn at få de små Lego for tidligt, udover der også er risiko med kvæling hvis barnet propper de små ting i munden.
Giv dukkehus som f.eks. Gurli Gris dukkehuse, legekøkkener og andet når barnet får glæde af tingene.
Legetøj der styrker fantasien
Legekøkkener, arbejdsbænke, legemad, legeværktøj og lignede ting til piger og drenge, er super godt legetøj fra 2-3 års alderen og frem til ca. 5-6 år hvor mange børn mister interessen igen.
Men legetøj styrker virkelig barnets fantasi og hjælper også med at lære ord på mad, redskaber, udstyr m.m. samtidig med, at det styrker barnets kreative sans gevaldigt. For børn vil nemlig danne sit helt egen univers ud fra hvad han eller hun ser sine forældre gør i køkken eller når der skal ordnes ting med værktøj.
Udklædningstøj, dukker, våben og andet er også legetøj der styrker kreativiteten. Og hvis du søger legetøj som gave til børn under tweens alderen, skal du satse på legetøj hvor barnet selv kan sætte dagsordenen for hvordan denne leger med tingene frem for ”den færdige manual”.
Husk at skifte legetøj
At få børn er dyrt i alle henseender og det gælder også for barnets legetøj. For legetøj skal skiftes ud henad vejen for at styrke barnet.
Legekøkken er sjovt, men helt ligesom en gåvogn og andet, er det udløbsdato på disse ting i forhold til hvornår barnet ikke gider lege med det mere. Det koster penge, men helt ligesom tøjet skal komme i større størrelser, så gælder det også ved udskiftning af legetøj.