8 bøger om pottetræning der kan være den gode hjælp

køb bøger om pottetræning
Lau Christensen

Skrevet d. 22. august 2021 af Lau Christensen

Pottetræning - Disse bøger hitter

Hvis barnet er omkring 2 års alderen, er det måske tid til at tage bleen af og starte på pottetræning. Tålmodighed, nærvær og motivation er nøgleord til at få succes. Børn har tidligst bevidsthed om kontrol af blære og tarm fra 1½ – 2 års alderen.

Dèt at smide bleen og lære at bruge en potte eller toilet, kræver tid, tålmodighed og at tingene foregår på barnets præmisser. Barnets udvikling af selvstændighed i forhold til toiletbehov kræver nysgerrig og motivation.

Her kan du med fordel bruge bøger om pottetræning både i forhold til tips om hvordan du lærer dit barn at smide bleen. Men i lige så høj grad i forhold til de forskellige sjove børnebøger om at gå på potte. For det at sidde på en potte for den lille dreng og pige, er en langvarig proces. Og her bør du deltage, hvor forståelse og motivation kan komme fra oplæsning af historier om netop det med ble og toilet.

Derfor har vi fundet et udvalg af forskellige populære bøger, der kan være inspiration til dit barns proces med at smide bleen.

Pottetræning på 3 dage

”Pottetræning på 3 dage” af Michael og Sofia Bergenstjerna er en bestseller fra Sverige, der er solgt i over 30000 eksemplarer.

Du får en guide til, hvordan du træner dit barn at bruge en potte. Bogen har en tydelig handlingsplan, så du undgår de hyppige fejl.

Brug bogen til at lære hvordan du motiverer dit barn til lære om sin krop og signaler. For netop kropsbevidstheden er nødvendigt, for at barnet lærer det essentielle – hvornår det er tid til at bruge potten.

Bogen anbefales af fagfolk i Sverige for sin pædagogiske fremgangsmåde, der hjælper barnet til at opbygge den rette viden i trin for trin skala.

Bogen byder også på forskellige tips om hvordan du involverer daginstitutionen, bliver tør om natten og generelle spørgsmål forældre har.

Pottekalender til stort og småt

”Pottekalender til stort og småt” også af Sofia og Michael Bergenstjerna, er ikke en bog om hvordan du pottetræner, men et hjælpemiddel til selve pottetræningen.

Pottekalender konceptet går ud på, at i sætter et klistermærke på en valgfri potte på kalenderen, når barnet har lavet stort og småt. Her kan det være ved forsøget, som der skal roses for. Klistermærker kan være det sjove og positive tiltag for barnet, og samtidig lærer barnet at forstå forskellen på stort og småt.

Kalenderen kommer med 288 klistermærket og 8 pædagogiske opslag med billeder af børn og potter.

Må jeg kigge i din ble?

”må jeg kigge i din ble?” af Guido Van Genechten er en billedbog, der kan være det motiverede indslag til at bruge potten.

Billedbogen med hollandsk originaltitel ”Mag ik eens in je luier kijken?”, handler om en nysgerrig mus der stikker sin snude i alting. Musen stikker snuden i bleer, og det gælder både geden, hunden, haren eller andens ble. Og disse vil gerne vide, hvad musen finder i bleen.

Billedbogen er med flapper, så barnet kan se hvad der gemmer sig under dyrenes bleer. En sjov og god bog til barnet der kan inspirerer til barnets nysgerrighed omkring pottetræning.

Lotte på potte

”Lotte på potte” af Kirsten Ahlburg er en anden god bog, der kan underholde og lære barnet om pottetræning.

Lotte har fået en potte. Men hun vil ikke tisse i den. Hun vil hellere gøre som katten og tisse på tæppet inde i huset. Eller ude i haven som hunden Bølle. Potten vil Lotte bruge som hat, ikke til at tisse i.

Men Lottes mor er ikke begejstret. Lotte skal lære at bruge potten.

Lotte bøger er populære til målgruppen fra 2 år, og her er denne om Lotte på potten tro i forhold til konceptet.

Hr. Pølle – Hvordan Oscar lærte at gå på toilettet

Hr. Pølle af Birgitte Meldgaard og Claus Riis er en bog på 44 sider, der kan lære barnet om at gå på toilettet selv.

Hr. Pølle handler om Oscar og hvordan Oscar lærte at gå på toilettet. God til at læse højt både i sengen, men også mens den lille prøver at sidde på potten.

Bolden, 10 små tissepotter

En lærerig bog med søde illustrationer, flotte farve og sjove rim der kan optage barnet. Velegnet fra 2 år og giver barnet kendskab til pottetræning på den sjove måde der fænger og aktiverer barnet.

Bogen handler om 10 søde dyrebørn der skal lære at bruge potte. Hvilket både hjælper barnet med hvorfor du skal bruge potten og samtidig er god underholdning.

Eddie smider bleen

”Eddie smider Bleen” er en supplerede bog til “Pottetræning på 3 dage”. Du får en pædagogisk bog, der er rost for at øge forståelsen for pottetræning for den lille. Visuel bog der tydeligt og enkelt giver barnet/jer det basale om brugen af en potte eller toilet.

Bogen der er fra 18 måneder gammel og op, kan være det rigtige værktøj som dit barn kan relaterer til og efterligne. Figuren Eddie guider til hvad barnet gør uden ble derhjemme som i institutionen.

Busters potte

”busters potte” af Pauline Oud er en hæftet bog med en sød historien om Buster der har en potte. Vil katten prøven potten? Katten tisser i kattebakken. Vil hunden prøve potten? Hunde tisset i græsset. Og så videre i en enkel og morsom fortælling der fænger de små.