Den STORE Yoyo Guide

yoyo
Lau Christensen

Skrevet d. 15. august 2021 af Lau Christensen

Yoyo er et klassisk og populært stykke legetøj, som børn og voksne kan have glæde af. De to lige store, runde plader, der sidder sammen på et lille aksel, kan køre op og ned ad snoren, der er fastbundet hertil. Dette giver utallige muligheder for en masse sjov, og muligheden for at udvikle og dygtiggøre sig i disciplinen.

Det kan dog være en fordel at sætte sig lidt ind i, hvilke typer, der findes og hvilken, der vil passe bedst til det ønskede formål – specielt hvis det er dit barn, der skal bruge den. Nogle yoyoer er nemlig lettere at styre end andre.

Læs derfor med her i denne guide og bliv klogere på yoyoens verden.

Forskellig sjov yoyo legetøj

Hvilke typer yoyoer findes der?

Der findes mange forskellige typer, som har den grundlæggende opbygning og funktion tilfælles, men som varierer i kvalitet, farve og materiale. Det primære spørgsmål er her, hvad forventningerne til spillet er. Er det blot for sjov? Eller er det med hensigten at dygtiggøre sig?

Hvis første scenarie er tilfældet, kan en model i de lavere prisklasser sagtens gå an. Her får man det basale ud af produktet, og det kan sagtens føre til megen glæde. Vil man derimod have en model, der kan bruges ved mere avanceret spil, er der nogle ting at være opmærksom på.

Her er kuglelejer og aksler i yoyoen vigtige elementer. Kuglelejet fås både til det man kalder responsivt spil, hvor yoyoen kommer tilbage til hånden ved et enkelt vip, og ikke-responsivt spil, hvor den ikke kommer tilbage ved et simpelt ryk.

Kuglelejet kan både fås i lige eller konkav form, og det har også betydning, hvor bredt kuglelejet er. Er det bredt, er det f.eks. lettere at lave tricks på snoren – også kaldet string tricks.

Hvilken yoyo bør jeg vælge, hvis den er til en begynder?

Hvis yoyoen f.eks. er til et barn eller en ung, der er i begynderfasen, kan det være en fordel at vælge en lille størrelse, da denne passer bedre til en mindre hånd, og generelt er lettere at styre.

Overordnet kan man sige, at de små yoyoer er gode til at starte op på, og jo større de bliver, jo mere avancerede bliver de. Professionelle yoyoer har nemlig en lidt større størrelse.

En god ide kan netop være at vælge en model, hvor man får to kuglelejer og to aksler med, så man kan starte med det lettere responsive spil, og derefter skifte til det ikke-repsonsive spil, når man har vænnet sig til de basale teknikker. På den måde behøver man ikke at skifte hele yoyoen ud.

Hvilket materiale bør jeg vælge min yoyo i?

De kan både fås i plastik, metal, træ, titanium og som hybride modeller, og hvert materiale kan skabe yoyoer i mange forskellige niveauer. Plastik modellerne er meget udbredt. Det kan være en fordel at vælge sådan en til en begynder, da den oftest ikke er lige så tung som metalmodellerne, der kan slå lidt hårdere.

Fordelen ved de tungere modeller er dog, at de kører enormt lækkert på snoren, hvilket giver en fed fornemmelse, når man spiller med den.

Hvilke tricks kan man lave med en yoyo?

Der er overordnet set tre kategorier inden for spillestil og tricks. On-string, looping og off-string. De ikke-responsive modeller er mest kendt for at være gode til at lave avancerede tricks på såsom on-string og looping teknikkerne.

Off-string teknikkerne laves på en anderledes type yoyo, som kan minde om en diablo også kaldet en djævlestok. Her er snoren ikke fastgjort til selve yoyoen.

Hvem har glæde af en yoyo?

Helt ligesom med børnecykler, gåvogne, rulleskøjter, legetårn og andet indendørs- som udendørs legetøj; Det korte svar er alle, der kan lide at lege og udfordre sig selv med et nyt projekt. Det kan være rart at være fuldstændig fokuseret på en opgave, og en rigtig god måde at udfordre sig selv på. Yoyoen er selvfølgelig oplagt til børn, og denne popularitet understreges af de mange årtier, hvor legetøjsbutikker har solgt dette skønne produkt til drenge og piger.

Det er en rigtig god ide at købe en yoyo enten som gave eller blot til underholdning i hjemmet. Der er mange forskellige muligheder, og vigtigst af alt er blot, at du er opmærksom på, hvad yoyoen skal kunne, og derefter finde en model, du kan lide.

Se videoerne nedenfor og lær mere om yoyo’er

Yoyo for Begyndere

Yoyo Kid – Verdens Bedste Yoyo Mester

Yoyo Begyndertricks – ‘Rundt Om Jorden’