Populære strækvikler som den nemme løsning til at bære den lille

strækvikle test til at finde den bedste vikle
Lau Christensen

Skrevet d. 9. november 2021 af Lau Christensen

Den første tid med en nyfødt er både en fantastisk, men også en hård og stressende tid – specielt hvis det er ens første barn. Her vil du opleve at skulle klare mange ting med èn arm, da den lille guldklump hænger på den anden arm.

Du kan heldigvis finde meget praktisk babyudstyr som vikler. Her vil en strækvikle være den nemmeste at bruge. Strækviklen bliver bundet rundt om dig og barnet, så barnet hænger tæt ind på din krop f.eks. med hud-mod-hud kontakt. Strækviklen kan bruges fra nyfødt og op til barnets vægt omkring 10 kg.

Vi har fundet de populære / bedste strækvikler i denne guide. Hvor du også finder tips til hvad og hvordan. Brug oversigten til inspiration så du finder den rigtige vikle i 2021.

3 gode strækvikler

Moonboon vikle

Babylonia Vikle

Aldoria Vikle

Hvad er en strækvikle?

Vikle typen er fremstillet i  tekstil der gør viklen strækbar. Fremstillingsmåden kan varierer fra model til model, men fælles er, at denne vikle er nem at bruge og bruges til at bære barnet på maven.

I forhold til en fastvikle, så slipper du for at binde babyen op hver gang viklen skal bruges. Du kan binde viklen før du tager barnet op.

Du kan bruge strækvikler til nyfødte. Men strækvikler kan kun bruges indtil barnet vejer omkring 10 kg. Hvor fastvikler kan bruges op til 20 kg.

Hvilke strækvikler er bedst?

Der findes mange forskellige vikler, hvor disse er kåret som bedst i test, rost eller fået gode anmeldelser. Du går ikke forkert med disse vikler: Ergobaby Aura vikle, Boba strækvikle, Je Porte Mon Bebe Original/Love Radius Original vikle, Aldoria Bambu Soft vikle, Babylonia Tricot-slen Øko vikle, Najell Wrap strækvikle, Baby K’tan vikle, Close Caboo vikle eller den nyere Moonboon strækviklen.

Gode strækvikler i forskellige priser, brands og farver

Fordele ved strækvikler?

De gode fordele ved en strækvikle er, at du og barnet har en meget tæt kontakt. Det viser sig, at denne tætte kontakt kan hjælpe på barnets søvn, da barnet vil sove bedre og mere roligt.

Udover søvnen, så viser forskning også, at børn, der har haft meget fysisk kontakt som små, har en tendens til at have en højere IQ end dem, der ikke havde så meget fysisk kontakt som små.

Der er en praktisk fordel ved viklen for dig som forælder, da du ikke behøves at medbringe en babylift når du går ud. Hvis du er ude med dit barn, kan du have viklen bundet rundt om dig selv, også når du ikke bærer rundt på barnet, så du nemt kan sætte barnet i viklen når i skal videre.

Hvilken aldersgrupper passer strækviklen til?

En strækvikle er velegnet til barnets første 6 måneder. Strækket i stoffet kan kun holde til en maksimal vægt, før det bliver ubehageligt for dig og barn. Denne vægtgrænse ligger ofte ved 8 – 10 kg. Der er dog forskel på, hvor elastiske de forskellige strækvikler er.

Forskel på strækvikler?

Strækvikler bliver fremstillet forskelligt. Og derfor kan der godt være forskelle. Hvis der blandes elastan eller lycra med en ren bomuldstråd, kan tekstilet bliver mere eller mindre elastiske. Nogle modeller kommer også med bambus og andet materiale.

Der er også modeller med en lomme siddende på midten. Det giver ekstra støtte og mere varme, hvilket kan være anvendeligt eller det modsatte afhængig af årstid. Du finder forskellige modeller ved Sneglehuset, Babysam, Mamaslife, Ønskebørn og andre steder.

Vælg hvilken størrelse?

køb den bedste strækvikle i god kvalitet

Hvordan du vælger den rette størrelse giver lidt sig selv. Strækvikler er one size og kan kun bindes mave-mod-mave.

Hvor længe skal man bruge en strækvikle?

Hvor længe du har lyst til at bruge en vikle er egentligt op til dig selv. Der findes forskellige vikler til forskellige aldersgrupper, men typisk er en vikle velegnet fra 0 – 6 mdr. alderen.

Kig efter aldersgruppe i instruktionerne, der følger med i købet af din vikle, eller spørg på hjemmesiden eller i butikken, hvor du køber viklen.

Hvor længe må babyer sidde i strækvikler?

I princippet må den lille side i vikle så længe i lyster. Det gælder først og fremmest om at barnet sidder sikkerhedsmæssig og ergonomisk korrekt med optimal støtte.

Husk når du vikler

  • Barnet skal sidde i en god højde, så du kan kysse barnet på hovedet
  • Viklen skal være stramt bundet, så støtten er optimal samtidig med at være komfortabel
  • Sørg for at din baby sidder oprejst i frøstilling. Det betyder, at knæene placeres højere end numsen med spredte ben og stof ned til knæhaserne
  • Krop og hoved skal være stabilt støttet
  • Ansigtet skal fri for stof og luftveje være frie

Hvordan binder man en strækvikle?

Som navnet siger, er stoffet af viklen meget strækbart. Derfor skal du binde viklen stramt rundt omkring din krop, før du sætter din baby i viklen.

Viklen skal ligge tæt indad din krop, ligesom en stram T-shirt. Hvis du først binder viklen stramt rundt om kroppen, vil der være masser af plads i viklen til din baby.

Du kan nemt og hurtigt følge instruktionen / vejledningen i disse videoer fra Youtube, hvor du får teknikken til hvordan du hurtigt binder en vikle:

Fastvikle vs strækvikle?

Strækvikler kan strækkes i alle retninger, og kan bindes mave-til-mave inden barnet sættes i viklen.

En fastvikle er med fast vævning, der ikke strækker og har kraftigere stof. Fastviklen kan holde til mere vægt, og kan derfor bruges længere end strækviklen. Du skal dog binde fastviklen med barnet på armen, og er derfor mere teknisk krævende.

Skal man købe en ny eller brugt vikle?

Når du lige har fået en baby, er der rigtig mange ting du skal købe; Tremmeseng, barnevogn, tøj, bleer, babylift, babynest, savlesmække, slyngevugge osv. Derfor er der mange, der vælger at købe  brugte babyting på DBA, Facebook m.m. så det ikke bliver alt for dyrt tilsammen.

En vikle er dog noget, du helst bør købe nyt, eller i meget god stand. Dette er, fordi en brugt vikle kan være slidt. Og med slidtage er strækket ikke lige så effektivt længere, og derfor kan det være besværligt at binde viklen rundt om kroppen.