Skateboards

Skateboard
Lau Christensen

Skrevet d. 15. august 2021 af Lau Christensen

Skateboarding har eksisteret siden slutningen af 1940’erne, hvor amerikanske surfere havde behov for at kunne mærke bølgerne hvor som helst.

Når havet var fladt, fandt de deres bølger på fortovene, og derfra voksede fænomenet sig og bredte sig blandt folk, der ikke nødvendigvis havde noget med surferkulturen at gøre.

Fra at være simple brædder med nogle rulleskøjtehjul under sig, er skateboards i dag blevet specialiserede i deres designs.

De bliver lavet ud af stærkere materialer og kan købes med bestemte visuelle designs eller helt blanke, så ejeren selv kan bestemme, hvordan det skal se ud.

Hvad er et skateboard deck?

Et deck er det bræt, som du står på, når du bruger et skateboard. Decks kommer i mange forskellige størrelser, der varierer mellem 7’5 ft. (ca. 226 cm.) til 8’5 ft. (ca. 256 cm.), og størrelsen på dit deck er en af de vigtigste faktorer i, hvilke ting du kan gøre med dit board.

Hvilket skateboard skal jeg vælge?

Der er et hav af forskellige former for boards på markedet, så hvordan finder du ud af, hvor du skal starte? Hvis du er en nybegynder, kan det især være vanskeligt at finde hoved og hale i de mange forskellige begreber, der smides rundt i forbindelse med aktiviteten.

I denne guide gennemgår vi et par af de forskellige boards og forklarer forskellene på de forskellige typer, så du kan finde et, der passer til dig, hvor elektriske skateboard dog er undladt.

Shortboard

Et shortboard er – som navnet antyder – et board med et kortere deck. Shortboards er velegnede til skatere, der kører meget på fortovet og i parken, og det er designet til at kunne få god luft under sig, så du kan lave tricks med det. Her finder du typen Penny board.

Cruiser

En cruiser ligger som regel i midten af længdespektrummet. De har ofte såkaldte kicktails, der dog også kan findes på de fleste andre boards. Kicktails er de bøjede spidser, som nogle decks har. For shortboards gør en kicktail det for eksempel lettere for dig at lave tricks, men på en cruiser bruges en kicktail til at gøre det lettere for dig at dreje og manøvrere omkring forhindringer.

Dette skyldes, at en cruiser er designet til at cruise. Det er et board, som egner sig mere til at blive kørt rundt på end til at lave avancerede tricks. Det er dermed mere komfortabelt og lettere at styre end for eksempel shortboards, der er designet til at lave tricks.

Old school

Et såkaldt ’Old school’ skateboard er perfekt til brug på ramper, gader og generelt i skateparks og på skateboardbaner. De har en flad næse og en kicktail i bagenden. Old school boards er altså, ligesom et shortboard, gode til at lave tricks, selv om de ikke er så korte som et shortboard.

Longboard

Endelig er der så longboards. Som navnet antyder er det her, du finder de længste decks. Ligesom cruisers er longboards designet til at være mere et transportmiddel end til at lave tricks.

Nogle longboards er designet til ’downhill racing’ – at race ned ad en vej, bakke og så videre. De egner sig dermed til folk, der ønsker et board, som de kan køre en masse på, men som ikke nødvendigvis skal bruges til at lave tricks.

Hvis du holder disse kategoriseringer i baghovedet, imens du leder efter et skateboard, bør du kunne finde frem til det board, der passer bedst til dig.