Sådan køber du sikkert legetøj til børn

Sådan køber du sikkert legetøj til børn
Lau Christensen

Skrevet d. 29. december 2017 af Lau Christensen

Sådan køber du sikkert legetøj til børn, vel og mærke legetøj der skal forbindes med sjov og underholdning.

Men i nogen grad kan legetøj gå hen og blive en rigtig grim oplevelse, hvis barnet kommer til skade. Det giver meget sig selv, men det er ikke noget vi rigtigt tænker over når vi køber legetøj til vores børn.

Der er en række ting du bør se efter, hvad end det er stillesiddende eller det mere vilde aktivitetslegetøj til børn. Og som du bør have  tankerne når du køber nyt til enten dine egne, eller andres børn.

Den anbefalede alder

find det gode legetøj i kvalitet til barnet

Vi har det med at overse når der står ”børn 3-6 år” på legetøjet, og tænker at det kan enten yngre og/eller ældre børn stadig lege med. Denne anbefalede alder er overhovedet ikke tilfældig, og det er sjældent noget producenterne af det enkelte legetøj bare skriver på for formalitetens skyld.

Der er nemlig foretaget alverdens test på hvert enkelt legetøj, hvorefter en stor vurderingsproces finder sted for at sørge for det er de helt rigtige børn der får det helt rigtige legetøj.

Vi tager skridtet videre (eller yngre, om du vil) til det legetøj hvor der står ”ikke egnet til børn under 3 år”. Børn under 3 år har brug for noget mere holdbart legetøj eftersom barnet er i sin ypperste udforskende alder. Børn under 3 år, vil have en tendens til at kaste, bide og slår det i mod andre ting. Derfor bør du som forældre eller gaveyder respektere når der står, at noget legetøj ikke er egnet til børn under 3 år. Her kan ting som slim legetøj være farligt.
Har du flere børn i forskellige aldre, så vær opmærksom på at det yngre barn eventuelt ikke får fat i det ældre barns legetøj.

Se også: Guide til den perfekte børnecykel

Knapper og batterier i legetøj

køb god kvalitet og sikkert legetøj til dine børn

Dette er to faktorer du skal være opmærksom på. Knapper på tøjdyr sidder ikke nødvendigvis altid godt nok fast til en viljestærk 1 eller 3 årig. Du tænker sikkert allerede scenariet. Det værste tænkelige der kan ske vil uden tvivl være at vores kære børn skulle blive kvalt i dem.
Når vi ellers snakker om tøjdyr, så skal du ligge mærke til syningerne også. Tøjdyret skal være skruet ordentligt sammen så der heller ikke vil være nogen mulighed for at børn vil kunne få adgang til vattet indeni og eventuel prøve at spise det.

Når vi snakker om batterier i legetøj, så skal du være 110% sikker på at dit barn eller andre børn ikke vil kunne få fat i dem på nogen måde. På langt det meste legetøj er der typisk en skrue du skal skrue ud før du kan få adgang til batteriet. Men vi kan ikke være for sikre, og derfor bør du se efter om hvorvidt det er muligt på det enkelte legetøj.

Se også: legetøj til at styrke dit barns grovmotorik

Snore og størrelser

pas på snore og andet i legetoej

Legetøj der indebærer snore i en hvilken som helst grad, skal du være sikker på ikke kan gå løs. Og alligevel hvis det skete, så må snoren ikke være lang nok til at det er i stand til at kvæle dine børn.

Hvad angår størrelser på diverse legetøj, så er der nogle tommelfingerregler der lyder, at en bold ikke må have en diameter på mindre end 5 centimeter, når det drejer sig om børn under 3 år. Derudover er der en uskreven regel der lyder at hvis en snor på et stykke legetøj er mere end 23 centimeter, vil det være farligt for børn.

En hurtig tjekliste

tjek af før du køber legetøj

Her får du et hurtigt overblik over hvad du før holde øje med ved køb af legetøj, foruden det vi har været inde omkring:

Se efter advarsler og brugsanvisninger på det enkelte legetøj, og sørg for at du forstår sproget.
Se efter om der er nogle skarpe kanter eller spidser som børn kan komme til skade på (eksempelvis LEGO). Sørg for at alle delene på legetøjet sidder forsvarligt fast.
Er der nogen åbninger, specielt hos tøjdyr, hvor barnet vil kunne få sit hoved ind og have problemer med at få hovedet ud igen.
Legetøjets materiale, hvad er det lavet af og hver er fordele og ulemper ved det.

Derudover er det en god idé at købe legetøj hos en forhandler du føler er troværdig. Nogen der ikke bare sælger legetøj til børn for at tjene penge, men som rent faktisk går op i at sælge en god oplevelse til dine børn.

 

Flere ressourcer: