Hvor højt skal et puslebord være?

Hvor højt skal et puslebord være?
Lau Christensen

Skrevet d. 5. juli 2020 af Lau Christensen

Hvor højt skal et puslebord være? Arbejdshøjden skal være rigtig, så du undgår at slide på ryggen. Og ikke mindst, får bedst mulig øjenkontakt med den lille når der skiftes ble og pusles.

Puslebordet skal hænge i en normal bordhøjde, så du skåner ryggen fra at skulle bøje dig i forkerte stillinger over tid. Her er køkkenbordshøjde ofte den højde, som anvises til at være den rigtige højde for pusletid. Gennemsnitshøjden er ca. 90 cm. der passer til gennemsnittet.

Hvorfor en god højde er så vigtig

Når du får en lille ny pige eller dreng, skal der bæres meget på denne i år fremefter. Og her gælder det om at skåne ryggen mest muligt, hvilket især gør sig gældende ved den hyggelige pusletid.

Du har sikkert prøvet at ligge på gulvet og skifte, hvilket er okay et par gange når man f.eks. er ude, men det er dog ubehageligt for ryggen over tid.

At stå foroverbøjet over tid belaster ryggen forkert. Og den forkerte arbejdsstilling vil forekomme i mange situationer med babyer. Hvis den lille sover i tremmeseng, så vil du helt sikkert opleve belastning når du skal bøje dig ned. Helt ligesom når den lille skal bades i et babybadekar. Og så selvfølgelig når du skal skifte ble på ham eller hende.

Vælg den rigtige højde til puslebordet

Som fortalt, så tager man ofte udgangspunkt i køkkenbordet hvor gennemsnitshøjden er ca. 90 cm. Denne højde anses som den rigtige stilling der passer til gennemsnittet. Men vi er jo alle forskellige som mennesker, så højden der passer til dig, behøver ikke nødvendigvis være rigtig til mig. Og hvis i er to forældre med forskellige højder, kan der være fordele i at investerer flere penge i en model der kan indstilles i højden. Pusleborde varierer i arbejdshøjde fra 80 – 110 cm.

Nogle siger at hoftehøjde er den rigtige arbejdshøjde. Mens andre mener navlehøjde er den rigtige arbejdsstilling. Og helt andre vil mene, at højden skal være lige hvor du bøjer i hoften. Der findes mange ”ammestue” regler, som alle kan være ganske rigtige. Dog er de kun rigtige ud fra afsenderens højde og drøjde.

Når du skal vælge en puslekommode eller puslebord, så vælg et bord med en højde hvor du skal bøje dig mindst muligt. Det kan selvfølgelig være svært uden at teste, men her kan du fordel bruge et målebånd og teste på køkkenbord, spisebord eller andet der kan indikerer den rigtige højde ud fra din egen.

Et væghængt puslebord er en anden type puslebord, der måske kan være det rigtig. Her skal du hænge bordet/pladen i højden der er perfekt, til den af jer der skifter mest. Med det væghængte puslebord får du godt nok mindre pusle- og opbevaringsplads i forhold til de andre puslebord typer, men du kan hænge det i den optimale højde der passer dig. Og samtidig sparer du plads og ofte også penge på denne type pusleplads.