Mindre skærmtid for børn?

Brug disse tips til at begrænse brugen

Mindre skærmtid for børn? Brug disse tips til at begrænse brugen
Lau Christensen

Skrevet d. 7. januar 2020 af Lau Christensen

Små som store børn elsker ofte at sidde foran computeren, telefonen eller IPad. Og det er helt naturligt, for der findes meget sjov ved computerspil, Youtube og andet som elektronikken og udviklingen tilbyder. Dog er for meget tid foran skærmen også forbundet med negative effekter af det store tidsforbrug.

Mindre skærmtid for børn kan være sundt, da for meget skærmtid kan give skæve sociale kompetencer, manglede koncentration, mindre kommunikationsegenskaber, dårlig søvnkvalitet, fedme og andet. Derfor får du her et par tips til hvordan du kan indføre mindre skærmtid i dagligdagen.

Brug online tiden rigtigt

Det at være online er ikke kun nødvendigvis ensbetydende med at du bliver smalsporet og andet. For tiden online kan bruges på andet end Tik-Tok, Youtube, Counter-Strike m.m. Du kan også lære ting og blive stimuleret med f.eks. spil der lærer barnet om bogstaver, stavning, tal eller de mere kreative ting.

Gå foran som det gode eksempel

Du kan vælge at en hård beslutning og sige maks. 3 timers skærmtid om ugen. Men som forælder skal du også være det gode eksempel. Og kan du selv lade være med at læse og kigge på telefonen mere end 3 timer om ugen?

Gå foran og være det gode eksempel som forælder og sæt samme præmisser for barnet som dig selv.

Find balancen

Find balancen mellem skærmtid og det faktum at vi lever i verden hvor ting klares elektronisk, hvad end det er at se fjernsyn, betale regninger, snakke med venner eller spille computerspil. At sætte regler som 1 times ugentlig skærmtid er nok rimelig urealistisk, især hvis barnet har været vant til at bruge computer eller tablet i meget længere tid ad gangen.

Indfør mobilfrie zoner

Indfør mobilfrie zoner som ingen skærm når der spises morgenmad eller aftenmad. Og her gælder der selvfølgelig de samme regler for voksne som børn.

Motiver til leg

Motiver drengen eller pigen til at bruge tiden uden skærm på at lege, dyrke sport eller finde passion for en hobby. For hvis man går fra at computeren er en største hobby, skal tiden fyldes op med noget andet som samtidig også skal være sjovt eller spændende.

Når det gælder de mindre børn, skal du som forælder selvfølgelig hjælpe barnet på vej. Her kan der leges eller laves aktiviteter som at bage sammen, cykle og meget andet.