Tips til en sikker nytårsaften med børn

Tips til en sikker nytårsaften med børn
Lau Christensen

Skrevet d. 29. december 2017 af Lau Christensen

Nytårsaften er for mange børn en rigtig ubehagelig aften. Her er der mange brag, voksne mennesker drikker sig en anelse ved siden af sig selv, hele verden bliver tåget. Det virker mest af alt som om vi alle er i en farverig tredjeverdenskrig. Der er flere måder du kan sørge for at dine børn får en sikker nytårsaften.

Når vi tænker på en sikker nytårsaften, så er det selvfølgelig med henblik på fyrværkeriet. Der vil være nogle tips hvor du sikkert vil tænke at ”det vidste du jo godt” eller ”det siger sig selv”, og det har du i princippet også ret i. Men selv hvis dette er tilfældet, så er det nogle råd som mange ikke overholder eller gør noget ved yderligere.

Brug disse korte tips til en sikker nytårsaften med børn og familie.

Standardråd ved brug af fyrværkeri

Det første og det bedste råd til en sikker nytårsaften med dine børn er uden tvivl sikkerhedsbrillerne. En undersøgelse viser at ud af 10 uheld med øjenskader nytårsaften, er 5 af dem tilskuerne og ikke den affyringsansvarlige det går ud over. Dine børn har et langt liv foran sig, så at de mister synet i en tidlig alder er ubeskriveligt.

Er dine børn ikke så glade for brillerne, så prøv at pynte dem. Gør dem sjove, tegn på dem eller noget i den stil. Så virker det ikke som sådan nogle store og kedelige laboratoriebriller. Bare sørg for at det med en sikker henstilling.

Er du en drengerøv når det kommer til nytårsaften hvor du gerne vil have det største bang i nabolaget, så hold dig inde for lovens grænser. Lad være med at købe ulovligt fyrværkeri, da der er en grund til at det er ulovligt. Disse dage bør være ovre efter du har fået dine børn.

Stativ og afstand

Det kan være du har gjort det før til en nytårsaften, men undlad at holde fyrværkeri i hånden ved affyring. Det er på ingen måde en sikker metode. Det kan godt være du er stærk af natur, måske lidt af en superhelt, men selv den bedste superhelt har ikke styr på hvordan fyrværkeriet flyver. Brug derfor et stativ når du skal have en sikker nytårsaften med dine børn. Det bør du faktisk gøre uanset om dine børn er der eller ej. Men en vinflaske er altså ikke nok.

Køb et stativ der er professionelt lavet til dette formål, for at gøre jeres aften mere sikker.

Når vi har dette på plads, så sker det jo af og til at selv på den mest sikre nytårsaften, kan der forekomme fusere. Du har hørt det før, sikkert helt fra barnsben, men lad nu være med at gå tilbage til en fuser. Tænk på dine børn og din familie som helhed. Der må ikke ske nogen af jer noget. Derfor er det også en god idé at affyre fyrværkeriet et mere øde sted som ikke er på jeres grund. På denne måde kan i bare rykke et andet sted hen hvis det skulle blive en fuser.

Du bør også kun tænde et enkelt stykke fyrværkeri ad gangen. Det kan være meget fristende at lave sit eget lille sjov med det ene og det andet der overlapper hinanden, men dette er langt fra en sikker måde at fejre nytårsaften. Ved at have gang i både batteri, bomberør og et par raketter i løbet af hele forestillingen, kan du let miste overblikket og derved vide om der er en fuser iblandt.

De råd du ikke har hørt

Det kan nu godt være du har hørt dem før, men en genopfriskning vil aldrig tage skade. Her skal vi tale om hvor du bør opbevare dit fyrværkeri i forhold til dine børn, brugsvejledning til fyrværkeri og at lære dine børn om krudtet til nytårsaften.

Starter vi med fyrværkeriet, bør du tænke nøje over hvor du opbevare det. Gerne med en lås og en nøgle dine børn ikke kender til. Det er ikke nok med at selve nytårsaften skal være sikker, men det skal dagene op til nu også.

Læs brugsvejledningen på det fyrværkeri du har købt. Det kan godt være at det overordnet handler om at sætte ild til en lunte. Men der står ofte en masse brugbart til at gøre hele aftenen noget mere sikker. Jo mere du kender til dit fyrværkeri, jo bedre kan du tage beslutninger og forholde dig til potentielle situationer.

Til slut bør du lære dine børn om fyrværkeri inden nytårsaften. Tal med dem kort om hvordan fyrværkeri fungerer og hvad det er. Fortæl dem hvorfor det ikke gør aftenen sikker og de potentielle konsekvenser der kan ske ved det. På denne måde vil de respektere fyrværkeriet, hvilket vi alle sammen skal.