Autostole

autostol test med de bedste modeller
Lau Christensen

Skrevet d. 25. august 2021 af Lau Christensen

Autostol test 2022

Hvis du har bil og børn, så er en autostol nødvendig når der skal køres eller besøges bekendte, familie eller andet i 2021. Loven siger, at børn under 135 cm. skal sidde i en autostol.

Markedet dækker over mange forskellige autostole. Her skal du selvfølgelig finde en stol der passer til barnet lige nu og nogle år frem til, hvor et autosæde kan afløse. Men autostolen skal også være i en ordentlig kvalitet der overholder de danske og europæiske lov- og sikkerhedskrav.

I denne autostol test/guide finder du de populære og gode modeller, helt ligesom du selvfølgelig finder tips til hvad, hvor, hvorfor og hvordan. De forskellige autostole er fundet ud fra bedst i test og anmeldelser hos forskellige testsider.

Silver Cross Dream i-size autostol (fra nyfødt til 13 kg)

Silver Cross Dream i-size autostol

Silver Cross Dream autostolen er i god kvalitet og en sikker stol til 0+ aldersgruppen. Silver Cross autostolen er velegnet fra nyfødt og op til ca. 13 kg/12 mdr. alderen. Modellen fastspændes bagudvendt og ikke fremadvendt.

Stolen vejer kun 4 kg, og er nem at bære frem og tilbage til bilen. Stolen monteres med bilens trepunktssele eller kan bruges med Dream i-Size ISOfix base der dog skal tilkøbes separat.

Silver Cross stolen har fempunktssele med blød polstring og sidekollisionsbeskyttelse med 4 indstillinger. Der medfølger spædbarnsindlæg i åndbar, allergivenlig og antibakteriel bambusstof. Hovedstøtte er justerbar, stolen har ryglæn og håndtag til god komfort for den lille.

Stolen kommer også med kaleche, så du kan skærme barnet mod solens irriterende lys.

 • Anbefalet alder: 0-12 mdr
 • Godkendt længde: 40 – 85 cm
 • Isofix og bilsele fastgørelse
 • vægtbelastning: 13 kg

Se også: Gratis babypakker

 

BeSafe iZi Plus X1 (fra 9 – 25 kg)

BeSafe iZi Plus X1

BeSafe iZi Plus X1 autostol er til børn i alderen fra 6 måneder og op til 4 år (9 – 25 kg). Stolen er kåret som bedst i test hos Pricerunner og andre sider, hvor stolen vinder på sin sikkerhed, brugervenlighed og selvfølgelig god komfort for barnet i forhold til at sidde og hvile under kørsel.

Besafe autostolen er bagudvendt og ECE R44/04 plustest godkendt. Modellen er tung med sin 12 kg. Og fysisk er stolen også kompakt. Dog er den ganske fin på bagsædet, hvor den dog nok mere er velegnet til de større end mindre biler.

Stolen monteres i bilen hvor der bruges sikkerhedssele, støtteben og forankringsremme. Her gælder det om at gøre det rigtige, så stolen står fast for optimal sikkerhed. Modellen har sidekollisionsbeskyttelse med SIP+ der monteres mod døren og med til sænke kraften ved eventuel kollision.

Du kan indstille stolen i 3 stillinger ved at vippe stolen op og bagud. Her bruges håndtaget foran på stolen, som er mere eller mindre standard på de fleste modeller. Det kan være dejligt at vippe sædet lidt tilbage, hvis i skal køre langt. For hvilket barn vil ikke falde i søvn med bilens gyngede bevægelser når der køres.

 • Anbefalet alder: 6 mdr. – 4 år
 • Bagudvendt autostol
 • vægtbelastning: 25 kg
 • Godkendelse: ECE R44/04 Plustest
 • Vægt: 12 kg
 • 2 års garanti

Maxi Cosi Jade (fra nyfødt – 9 kg)

Maxi Cosi Jade

Maxi Cosi Jade +3wayFix er beregnet til den nyfødte baby og 6 måneder frem eller op til 9 kg.

Du får en babylift til bilen der også kan bruges sammen med Maxi-Cosi klapvogne. Sikkerheden, montering og komfort er i top for denne model der har fået 6 stjerner i test af autostole hos FDM i 2019.

Ulempen ved denne model er dog prisen, som er relativ høj i forhold til hvor meget du kommer til at bruge den. 3 Way Fix basen medfølger nemlig ikke, så prisen bliver højere ved tilkøb af denne.

Autostolen/babyliften er en carrycot og har liggemål på 40-70 cm. og er en sikker stol til bilen, der samtidig er utrolig nem at klikke på og af for optimale sikkerhed og brugervenlighed. Det giver dig en god liggeplads til den lille, når du/i skal køre på weekend, ferie, besøg eller bare ud og handle.

 • Babylift model
 • Anbefalet alder: 0 – 6 mdr (op til 9 kg)
 • 3 Way Fix base medfølger ikke
 • Længde: 40-70 cm

Maxi Cosi AxissFix (nyfødt – 19 kg)

Maxi Cosi AxissFix

Maxi Cosi AxissFix er også topscorer i test hos FDM, tyske ADAC og kåret som testvinder hos forskellige uafhængige testsider. Stolen er i en høj kvalitet og velegnet fra ca. 4 måneder og op til 4 år, alt afhængig af barnets størrelse selvfølgelig.

Maxi Cosi autostolen er en 360 grader drejelig stol der kan anvendes bagudvendt og fremadvendt, som er nødvendig når barnet skal følge med i livet fra bagsædet fra ca. 15 mdr. alderen. Du monterer stolen med det inkluderende Isofix og topteather beslag, som er ganske praktisk især til de mindre og mellemstore biler. Stolen overholder R-129(i-Size) sikkerhedsgodkendelser.

Komforten er god for barnet, hvor du finder syv indstillingsmuligheder. Barnets spændes fast med 5-punktssele i stolen.

 • Velegnet alder: 4 mdr- 4 år (0 – 19 kg)
 • Fremadvendt/bagudvendt stol
 • 360 grader drejelig stol
 • Barnets højde: 61 – 105 cm.
 • Isofix inkl. top teather montering
 • Godkendelse: ECE R-129 (i-Size)
 • Vægt: 12,2 kg

Britax Römer babysafe autostol ( 0 – 12 mdr)

Britax Römer autostol er velegnet fra 0 -12 måneder gamle børn, og designet som bagvendt stol men kan dog også bruges fremadvendt. Helt ligesom stolen er TÜV-certificeret og godkendt til fly. Du får en prisvenlig babystol i en lidt ældre udgave, der har været topscorer i flere test som FDM, svenske Råd & Rön, tyske Stiftung Warentest m.m.

Stolen med standard 5-punktssele, er en komfortabel stol der er designet til at gøre livet behagelig for den lille. Der er en fin aftagelig solskærm, så solens stråler ikke driller den lille. Helt ligesom der er en god hovedstøtte og dybe, polstrede sider til sidebeskyttelse.

Stolen vejer kun 4 kg. monteres med bilens 3-punkts sikkerhedssele og Britax Römer base, som dog er tilkøb. Fænomenet med tilkøb af baser til montering er desværre ganske udbredt, og gør den samlet pris væsentlig større.

Du kan bære stolen via bærehåndtaget der kan indstilles i tre niveauer.

 • Anbefalet alder: 0-12 mdr
 • Bagvendte stol
 • Belastning: 13 kg
 • Vægt: 4 kg
 • Aftagelig betræk

Se også: Gamle danske navne

 

Cloud Z i-Size autostol (0 – 18 mdr)

Cloud Z i-Size autostol

Cloud Z i-Size er anbefalet op til 18 måneders alderen. Stolen har fået 5 stjerner i FDM’s autstol test for sikkerheden i 180 grader drejelig sæde med driving direction control. Helt ligesom stolen har ergonomisk lie-flat postion der kan bruges, så den lille kan sove videre når i er ude af bilen.

Cloud Z autostolen med travel system er kompatibel med alle Cybex klapvogne. Dog virker stolen kun med Base Z monteringsbase, der skal tilkøbes med autostolen. Der er udtagelig babyindsats til afmontering senere, helt ligesom stolen har energiabsorberende skal til bedre komfort for babyen. Stolen kommer med højdejusterbart hovedgærde i 11 positioner.

Autostolen har forøget sikkerhed med L.S.P-system der minimere risikoen for skade ved sidekollisioner.

 • Anbefalet alder: 0 – 18 mdr
 • Højde: 45-87 cm
 • 11 højdeindstillinger
 • vægtbelastning: 13 kg

BeSafe iZi Modular i-Size autostol (9 – 18 kg)

BeSafe iZi Modular i-Size autostol

BeSafe iZi Modular stolen er anbefalet fra 6 måneder gammel og op til 4 år; eller fra 9 – 18 kg. vægt. Stolen har fået gode karakter i test hos Adac/Warentest, FDM m.m. i 2019 for at være sikker, komfortabel og ganske funktionsdygtig til forældre.

Stolen monteres med Izi Modular i-Size base, og i den viste pris medfølger denne. Men stol og base kan dog også købes separat, hvis du f.eks. allerede har basen. Når sædet og base er monteret i bilen, kan du justerer basen så der bliver bedre benplads til barnet der jo vokser hele tiden.

BeSafe autostolen kan indstilles i sidde- eller liggestilling alt afhængig af situationen. Det at kunne indstille stolen så barnet kan sove, er et must for forældre især når der skal køres længere ture.

Stolen er anbefalet for sin sikkerhed, og er også Plusttestet og UN R129 sikkerhedsgodkendt. Du får en stol med frontbøjle der anvendes med basen.

 • Anbefalet alder: 6 mdr – 4 år
 • Bagudvendt autostol
 • Vendbar
 • belastning: 18 kg
 • SIP+ (Side Impact Protection +)

Sirona Z i-Size autostol (9 mdr – 4 år)

Sirona Z i-Size autostol

Sirona Z autostol er beregnet til børn fra 9 mdr. og op til ca. 4 års alderen alt afhængig af barnets højde. Et godt 360 grader drejelig sæde der scorer højt i FDM test. Stolen skal monteres med isofix Base Z monteringsdel. Basen helt ligesom ved stort set alle andre modeller, er tilkøb.

Autostolen har L.S.P-system til forøget sikkerhed ved sidekollisioner. Stolen har også Energy Reduction Technology der er med til reducerer skader på barnets nakke.

Du kan indstille hovedgærdet i 12 forskellige højder, hvilket logisk nok er nødvendig i vuggestue og børnehave alderen.

En lækker detalje ved modellen, er den magnetiske sele-holder. Denne gør det meget nemmere at få barnet ud af sæde og bilen. Stolen med energiabsorberende stole-skal, er nem at håndterer og kan ofte betjenes med en hånd.

 • Anbefalet alder: 9 mdr – 4 år (op til 18 kg)
 • Anbefalet højde: 40 – 105 cm
 • 360 drejelig sæde
 • bæreevne: 18 kg

Beemoo selepude med ryglæn (4 – 12 år)

Beemoo selepude med ryglæn

Selepude kan være næste model efter autostolen, hvor selepuden bruges fra det større børnehavebarn og op til, hvor barnet ikke behøver at sidde på ekstra pude mere. Beemoo selepuden er med ryglæn og i en god kvalitet.

Du får en billig selepude der er velegnet fra ca. 4 år til 12 år. Stolen har en maksimal vægtbelastning på 36 kg. Selepuder har ikke samme sikkerhed som en autostol, hvilket du selvfølgelig skal være klar over.

Beemoo autostolen/puden er nem at montere og bruger bilens 3-punktssele. Du kan afmonterer ryglænet, når nakkestøtten bliver for lille til drengen eller pigen.

 • Anbefalet alder: 4 – 12 år
 • Fremadvendt sæde
 • Montering: trepunktssele
 • bæreevne: 36 kg
 • Mål: 66-77 x 46 x 44 cm

Cybex autostol med Pallas M-Fix SL (fra 9 mdr – 12 år)

Cybex autostol med Pallas M-Fix SL

Cybex 2-i-1 autostol med Pallas M-Fix SL blev kåret som bedst i hos hos Tyske ADAC tilbage i 2017. Stolen er rost for at være sikker, komfortabel og brugervenlig. Du kan monterer stolen med og uden isofix. Her skal du være mere påpasselig med selemonteringen, så sikkerheden er i orden.

Stolen har en fin pris, kvalitet og brugervenlig som især kan komme forældre eller bedsteforældre med børn i flere aldre til gode. Dog har modellen sine ulemper i manglede ekstra detaljer, som du finder i lidt dyrere modeller. F.eks. at kunne dreje stolen.

Med til autostolen får du en sikkerhedspude der skal bruges til børn under 18 kg. Det giver bedre beskyttelse og komfort for barnet. Hovedstøtten kan justeres i 12 forskellige positioner.

Den store fordel er stolens levetid. Og nok også den primære grund til at vælge denne model i forhold til nogle af de andre viste stole.

 • Anbefalet alder: 9 mdr – 12 år
 • bæreevne: 36 kg
 • 12 hovedstøtte indstillinger

Hvornår skal man skifte autostol?

En autostol skal tilpasses barnets alder og højde helt ligesom kravlegård, barnevogne, paraplyklapvogne og meget andet udstyr. Og alderen og højde på barnet er også afgørende for om stolen skal være forudvendt eller bagudvendt.

 • 0-1 år: Helt små børn fra 0-1 år skal sidde i bagud-vendte autostole, hvor babyen nærmest kan ligge ned. Den lille ryg kan nemlig ikke holde til at sidde oprejst for længe af gangen, da rygsøjlen fortsat er for blød.
 • 1-2 år: I denne alder kan barnet sidde oprejst i en autostol, den bør dog fortsat være bagud-vendt.
 • 3-4 år: Barnet må nu sidde i en fremadvendt autostol. Hvis den placeres på forsædet af bilen, så vær opmærksom på, at slå air-bag’en fra. Det anbefales dog, at autostolen er placeret på bagsædet.
 • 5-10 år: Fra denne alder er de fleste børn store nok til at blive spændt fast med en såkaldt selepude, det anbefales at vælge en, der har ryglæn og nakkestøtte for optimal støtte.

Hvornår må man bruge fremadvendt autostol?

Som vi skrev ovenover, så anbefales det at holde sig til en bagudvendt udgave til barnet er ca. 4 år gammel. Herfra kan man godt begynde at bruge en fremadvendt udgave, men som vi også har nævnt før, så er det meget vigtigt, at man deaktivere airbag’en i dette tilfælde – det er faktisk ulovligt ikke at gøre dette pga. de sikkerhedsmæssige årsager.

Må autostolen stå på forsædet?

Dit barn før ikke placeres på forsædet i autostolen før det er 3-4 år gammelt – og i denne tid, som sagt helst bagudvendt. Husk igen kravet om deaktiveret airbag.

Hvad er en isofix autostol?

Isofix er en særlig forankringsteknik, der sikrer perfekt og nem montering af autostolen. Teknikken reducerer autostolens bevægelse og giver optimal beskyttelse grundet den faste forbindelse mellem autostolen og bilen. Undersøgelser viser, at Isofix er mere sikkert end normal sele-montering. Hele 96% af alle Isofix autostole er monteret korrekt, mens blot 30% af alle selemonterede stole sidder forsvarligt. Dog er det ikke alle biler, der har indbygget Isofix, det findes typisk kun i nyere biler. Vælg desuden med fordel en autostol med yderst regulerbare seler. Selerne skal nemlig både tilpasser barnets størrelser og passe til, hvor meget overtøj barnet er iført. Se her hvordan du monterer stolen:

Hvilken autostol er bedst i test?

Søger du mere information og vejledning om hvilken stol du skal vælge? Så kan du eksempelvis læse FDM’s store autostol test, der udkommer i en opdateret udgave hvert år. Her gennemgås ting som sikkerhed, betjening, komfort, rengøring, indhold af skadelige stoffer samt pris vs. kvalitet. Vi har udvalgt de mærker, der har opnået de højeste antal stjerner indenfor deres specifikke vægtklasse.

 • 0-13 Kg (0-18 måneder): Cybex, Römer, Nuna, Stokke har alle fået 5 stjerner
 • 9-18 Kg (9 måneder – 4 år): I denne kategori opnår ingen fabrikanter 5 stjerner. Bebé Confort, GB, Nuna, Recaro, Klippan og Maxi-Cosi får dog alle en 4-stjernet vurdering.
 • Op til 36 Kg (op til ca. 12 år): Her får Cybex og Kiddy som de eneste mærker 5 stjerner.

Hvor kan man købe en autostol?

Autostole kan købes både i fysiske butikker og på diverse webshops. Hav for øje, at du køber gennem en autoriseret forhandler. Fordele ved at købe en autostol hos en fysisk forhandler er, at barnet kan prøve stolen og at du kan søge råd og vejledning ved personalet. Der findes nemlig en lang række forskellige mærker, modeller, typer og prisklasser på markedet. Fordelen ved at købe den online derimod er at du modtager 14 dages fortrydelsesret.

Bruge autostolen i forskellige biler?

I dagens Danmark kan det mange steder være nødvendige at eje to biler, hvis begge forældre skal pendle til arbejde.

Her kan det være rart at kunne skifte autostolen rundt, frem for at have dobbelt udgift på dette babyudstyr. Du skal trods alt bruge penge nok på ting som babyalarm, pusletaske, barnevogn og meget andet. Derfor skal du selvfølgelig vælge en stol der fysisk kan passe ind begge biler. Helt ligesom du skal tjekke om begge biler har isofix eller ej.

Hvordan sidder børn sikkert i bilen?

Det er sikrest at sidde bagudvendt i bilen. Og derfor det anbefales at børn sidder sådan så længe det er muligt.

Autostole må ikke anvendes på sæder med aktive airbags, helt ligesom du ikke må smide en håndklæde eller andet under for at justerer stolen i bilen.

Barnet skal sidde med sele over skulder og selvfølgelig være spændt fast så hårdt som muligt i stolen.

Køb brugt autostol?

Du kan spare penge ved købe at brugt. Og der kan være mange fordele i at købe brugte ting, når vi snakker om babyudstyr der har begrænset levetid. Og købe en brugt autostol er sikkert nok. Du skal bare sørge for, at stolen er sikkerhedsgodkendt, ikke har skader eller været med i trafikuheld.

Skal en autostol være godkendt?

Ja. Nøjagtig som med så meget andet udstyr til babyer og små børn, så er der en række faktorer, du som forældre skal være opmærksom på, når der skal købes ny autostol. Først og fremmest skal stolen være ECE godkendt, ellers er autostolen faktisk ikke lovlig at bruge i praksis. Det er en mærkning der fortæller, om stolen lever op til de lovkrav, som EU har fastsat. Men stolen kan også få et endnu bedre kvalitetsstempel, nemlig hvis autostolen er plusstestet.

Hvad er Plustesten?

VTI, den svenske stats vej- og transportforskningsinstitut, tester bagudvendte autostole med større kraft end de europæiske standarder. Det giver indikation af de kræfter der påvirker barnets nakkemuskulatur ved frontkollisioner.

Plustesten bliver kun udført på bagudvendte autostole og udføres ikke på babyautostole. Det er producenterne der selv vælger, om deres modeller skal plusstestet eller ej.

Derfor er denne test en ekstra god blåstempling af sikkerheden på Plustest godkendte autostole.

Vælg den rigtige autostol (video)

Her kan du se en videoguide fra FDM om hvordan man finder den rigtige autostol:

Kilder: