Barnevogne

barnevogne
Lau Christensen

Skrevet d. 25. august 2021 af Lau Christensen

En barnevogn er et af de vigtigste elementer, når der skal købes udstyr til din baby. Man bruger barnevognen til at gå ture med og ikke mindst til når den lille ny skal sove lur.

Efterhånden findes der et væld af mærker og modeller på markedet og i vidt forskellige prisklasser. Det kan, særligt som førstegangsforældre, være lidt af en jungle at finde ud af, hvilken barnevogn man skal vælge.

Læs med i nedenstående, hvor vi guider dig igennem alt hvad du skal vide og bør være opmærksom på, når der skal købes ny barnevogn i 2021.

Hvad koster barnevogne?

Som du kan se i udvalget af de bedste barnevogne, så starter priserne ved omkring 3.000 kr. og opefter til de eksklusive modeller som de populære Odder barnevogne. Du kan finde billigere modeller, men kvalitet, sikkerhed og funktioner skal dog også være i orden. Hvis du vil spare penge på køb af barnevogn, kan du overveje at købe en brugt barnevogn på DBA, Reshopper, Facebook m.m. Her kan du finde gode modeller som godt nok er brugte, men dog kan holde i mange år frem.

Hvilke barnevogne findes der?

Som sagt findes der rigtig mange forskellige typer af barnevogne derude. Der findes de traditionelle, store klassiske modeller. Her er de førende på markedet, i hvert fald i Danmark, fortsat mærker som Odder barnevogn, Stork barnevogn og Emmaljunga. Denne type barnevogn kan bruges helt fra nyfødt og op til 3-4 års alderen takket være deres store liggemål. Ulempen er dog, at de er svære at klappe sammen og fylder meget både i et bagagerum og på en altan. Som alternativ hertil er der de mere sporty, sammenklappelige barnevogne. Denne type barnevogn har typisk et mindre liggemål, men kan til gengæld komme med de fleste steder, også stedet med ujævnt terræn, og kan efterfølgende bruges som klapvogn. Den store favorit lige nu er Baby Jogger City Elite – en kombi barnevogn der kan laves om til klapvogn og babyjogger. Som navnet antyder kan du på den måde endda tage en løbetur, mens dit barn sidder trygt og godt i klapvognen.

En barnevogn er ikke bare en barnevogn i dag. Du finder mange forskellige typer i mærker som Stokke, Scandia, Odder, Brio m.m. Her dækker udvalget som regel over disse:

 • Klassisk barnevogn: Den ”rigtige” barnevogn som udelukkende fungerer som barnevogn.
 • Kombivogne: En kombivogn kan bruges som klapvogn og som barnevogn. Kombivogne er ofte mindre og fylder mindre, som kan være ganske belejligt hvis du bor i lejlighed. Helt ligesom det kan være praktisk, hvis i kører meget i bil og skal have vognen med. Ulempen eller forskellen på barnevogne og kombivogne er liggemålet. Her er liggemål ofte mindre ved kombivogne.
 • Søskendevogne: Søskendevogne kan rumme to børn, og perfekt hvis du har tvillinger eller to børn der er kommet lige efter hinanden. Godt nok kan børn slåsse, men dog vil de fleste hygge sig sammen i vognen når der skal gåes tur, handles m.m. Og det giver dig som forældre en stor fordel, hvor det ene barn kan sove og det andet kan følge med i verden.
 • Klapvogne: Den almindelig klapvogne bruges til at sidde op i for barnet, og perfekt for dig som forældre, for så får du ikke kronisk ondt i skuldre og nakke af at bære den lille. Men du finder dog klapvogne som også har muligheder for at barnet kan ligge ned. Og det er vel nærmest den samme type vogn som kombivogne, dog finder du ofte ret mange forskelligheder.
 • Løbejoggere: Vognen der fungerer som klapvogn for barnet og dig, når der skal løbetrænes. Men helt ligesom kombivogne/klapvogne, kommer der flere og flere modeller som nærmest kan fungerer som barnevogn hvor barnet kan sove i.

Hvilken barnevogn er bedst i test?

Se vores barnevogn test her – Hvor du finder de bedste modeller ud fra forskellige uafhængige test.

Fordi at vores forskellige krav og ønsker for en barnevogn er meget individuelle, så er det svært at lave en test, der konkluderer at én specifik model er bedre end andre.

Typisk vurderes det på faktorer som sikkerhed, generel kvalitets vs. pris, størrelse, sammenklappelighed, vægt og hvilken type hjul barnevognen er udstyret med. Flere store tests fra 2017 fremhæver dog mærker som Odder, Emmaljunga, Bugaboo, Trille og Baby Jogger som værende førende på markedet.

Hvilken barnevogn skal jeg vælge?

Hvilken barnevogn du skal vælge, afhænger af dine specifikke krav og ønsker. Stil derfor med fordel dig selv disse spørgsmål, inden du går på jagt efter en barnevogn:

 • Hvor længe skal mit barn kunne ligge i sin barnevogn?
 • Faste hjul eller drejehjul?
 • Skal barnevognen kunne slås meget sammen?
 • Skal der være plads til en ældre søskende (en duovogn)?
 • Hvor meget er du villig til at spendere på en barnevogn?

Hav hele tiden jeres hverdag og generelle livsstil i mente. Har I en bil med et lille bagagerum, så kræver det at vognen kan foldes sammen. Har I mere end et barn, så er der måske behov for en duo/søskende vogn. Rejser I meget, så er det en fordel med en let og nem transporterbar barnevogn. Det kan også være smart at tilkøbe en barnevognspude, ligesom nogle barnevogne har en lille lomme hvori der kan ligge en babyalarm, hvilket i længden er meget praktisk.

Hvornår må baby sove i barnevogn?

Hvornår må baby sove ude i barnevogn? En tommelfingerregel siger at babyen må sove ude, når han/hun har genvundet sin fødselsvægt, her bør du dog nok vente til mindst 5-6 uger gammel.

En baby må dog ikke sove ude i koldt eller fugtig vejr. Spædbørn kan ikke beklage sig, når de fryser og som sådan vil de ikke være i stand til det i op til 1 års alderen. Og helt ligesom babyer ikke kan tåle koldt luft i lungerne, er fugtig luft heller ikke godt. De skal bruge alt for meget energi på at varme luften op og sendt rundt i kroppen.

Lad være med at sove uden når temperaturen er under 10 minusgrader. Og her kan vores meget kolde vind gøre vejret koldere end temperaturen reelt siger. Hold altid udkig efter babyen når denne sover ude, hvor han/hun selvfølgelig skal være ordenligt klædt på efter vejret.

Sove ude i barnevogn?

Sundhedsstyrelsen anbefaler:

 • Barnevognen skal altid stå i læ for blæst, vind og regn
 • Babyer må ikke sove ude, hvis det er koldere end minus 10 grader/hvis der er rimtåge
 • Barnevognen skal være vind og vandtæt, gerne isoleret i
 • Barnet skal være iklædt godt tøj, så kun ansigtet er frit. Føler man barnet i nakken, må barnet hverken være svedig eller kold
 • Er det koldt må barnet højst sove ude i to timer og altid under opsyn.
 • Spædbørn bør som udgangspunkt ikke sove ude i de kolde måneder
 • Har barnet astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller en hjertesygdom bør det altid sove inde i koldt og tåget vejr.

Hvor meget tøj skal baby have på i barnevogn vinter?

Brug hue og tøj med god varmeisolationsevne. Uldundertøj er altid en god ide da det hjælper med at blive holdt varmt samtidig med det suger sved og fugt. Det er godt at bruge tre lag tøj som undertøj, bluse og jakke/trøje.

Brug en kørepose eller voksipose der er forsynet med hætte og lukkede ærmer der beskytter hoved og hænder.

Hvor meget tøj skal baby have på i barnevogn sommer?  

Det kommer selvfølgelig an på hvor varmt vejret er. En sort barnevogn vil også tiltrække varme, og direkte sol på barnevognen kan gøre kabine ret varm.

Sæt altid barnevognen i skygge og ofte gerne hvor det lufter lidt uden at trække, og iklæd barnet efter omstændighederne. Her gælder det som regel om, at barnet kan komme af med sin overskudsvarme, for vejret er ofte dejlig varmt. Lad være med at sætte en stofble og andet foran kabinen, da i varmt vejr midt på dagen vil det være med til at få temperaturen til at stige endnu mere. Derimod køb et billig myggenet og sæt over, så der kan komme luft ind i kabinen.

Hvor længe bruger man lift i barnevogn?

Når baby er helt lille, så stiller man typisk en lift i barnevognen, så barnet føler sig tryg og beskyttet. De fleste bruger en lift fra barnet er nyfødt og indtil det er 6 måneder. Herefter bliver de fleste børn for store til liften og er nu klar til at ligge i selve barnevognen.

Hvornår køber man barnevogn og hvor?

Der er ingen regler om hvornår man skal købe en barnevogn, det er dog en fordel at gøre det inden baby kommer. Husk også den gamle overtro om, at barnevognen først må være i hjemmet når baby er kommet trygt og godt til verden. Sæt en dag af til at besøge en autoriseret barnevognsforhandler, og lad det kyndige personale vejlede dig og hjælpe dig med at finde den helt ideelle barnevogn.

Find inspiration og vejledning:

VIGTIGT: ForbrugerLaboratoriet – Test af Barnevogne
Når du skal købe ny barnevogn, er det vigtigt at få fat i de rette barnevogne – da vi danskere bruger barnevogne på en meget anderledes måde end mange andre.

Sørg for at din nye barnevogn er testet af ForbrugerLaboratoriet.

Barnevognsguide: Guide til ny barnevogn

I denne video får du hjælp til at vælge den rette barnevogn til netop jer. Få hjælp og masser af gode vejledning til den nye barnevogn.