Gode råd til at hente barn
Gode råd til at hente barnet fra en vuggestue eller børnehave. Opdateret november 2024.
Skrevet d. 29. december 2017 af Lau Christensen
Vores hjerter knuses en smule når vi skal hente vores børn i enten en vuggestue eller en børnehave og de så er i trist humør eller bare ugidelige. Det samme gælder det for den sags skyld om morgenen når de skal afleveres. Typisk er det når vi afleverer barnet i en vuggestue at den helt store drama er, for her er barnet slet ikke vant til alt det nye der sker i sit lille liv. Nye mennesker, nye ansigter som skal gøre det som mor og far plejer at tage sig af. Det er slet ikke nemt, og hvis der er drama når vi aflevere vores unger i henholdsvis en børnehave eller en vuggestue, så kan det sætte sit præg på vores dag.
Det skal du huske i dagpleje og vuggestue for før vi kan gøre noget ved dette drama der ofte forekommer, er det vigtigt at vi først sætter os ind i hvordan barnet reagere og hvorfor.
I løbet af den tid hvor dit barn skal i vuggestue eller børnehave, gennemgår barnet flere stadier i løbet med alderen som kan gøre det svært for dig ved aflevering, men bestemt også ved afhentning – Det kan næsten sammenlignes med de forskellige stadier i børns søvnbehov der også skifter og tilpasser sig.
Brug disse Gode råd til at hente barnet fra en vuggestue eller børnehave.
Se også: Sådan får du din baby til at sove
Hvad gør det så svært?
Hvis vi starter med børn under 2 år, så er det primært det trygge bånd til barnets mor der bliver udvekslet med en pædagog eller et andet barn. Dit barn søger altså derfor tryghed hos andre når du ikke er i nærheden. Det behøver ikke at være logisk hvordan dit barn søger denne tryghed, men blot at det søger og finder trygheden andetsteds. Dette betyder, at når du så henter dit barn i en vuggestue, så er det dig der kommer mellem tryghedsbåndet til pædagogen eller det andet barn. Det er nøjagtigt det der sker når du afleverer dit barn i en vuggestue, for her er det nemlig pædagogen der kommer mellem dit og dit barns bånd.
Ser vi på barnet fra 2 til 3 år, er det noget andet der sætter sit præg ved henholdsvis afhentning i en vuggestue og børnehave. Her har barnet nemlig identificeret sig selv og kender så småt sine behov, men også hvad barnet har lyst til. Det er et selvstændigt karaktertræk. Det vil sige at det ikke er tryghedsbåndet der påvirker i stor grad mere, her er det mere det at du kommer og stopper dit barns leg. Her skal vi også huske på at dit barn ikke har lært at det skal i vuggestue eller børnehave igen dagen efter, eller måske først på mandag efter weekenden. Så for barnet kan det virke som et sidste farvel til sin legekammerat.
Det samme gælder når vi kommer til afhentning i en børnehave, dog med større betydning. Nu har dit barn fået sig nogen venner som betyder rigtig meget. Disse venner er indbegrebet af morskab i barnets liv. Så det kan godt være mor og far også er sjove derhjemme, men det er ikke helt det samme som miniputfællesskabet i en børnehave.
Nu har vi gennemgået de forskellige faser til hvordan dit barn går igennem en følelsesmæssig udvikling, og er parat til at finde ud af hvordan vi kan gøre afhentning i henholdsvis en børnehave og vuggestue mere glat fremover.
Se også: Sådan køber du sikkert legetøj til børn
Dét kan du gøre
At undgå drama i en vuggestue eller børnehave er aldrig med garanti, men det kan i sandhed mindskes. Sørg for at lave rutiner og overhold dem. Sørg for at du ca. både aflevere og henter dit barn på samme tid hver eneste dag, specielt når det gælder en vuggestue og alderen dertil. Her har barnet lettere til at forvente hvornår det bliver hentet og kan bearbejde det selv inden.
Der er 3 ting du skal undgå når du henter dit barn, disse er uanset om det er i en vuggestue eller i en børnehave. Undgå at forhandle med dit barn i form af at lokke, for så vil barnet finde ud af at det har magt over dig hvor det gerne skal være omvendt. Undgå at forhandle og give barnet skylden også, på denne måde vil der blive mindre brok fra dit barn når du henter det fra den børnehave det befinder sig i.
For din egen skyld, skal du droppe den dårlige samvittighed. Verden ligger som den ligger og det er der ikke meget at gøre ved. Acceptér det og vær tilfreds med situationen. Som et sidste råd, vil det være en god idé at holde trivselsmøder med pædagogerne i den vuggestue eller børnehave dit barn befinder sig i. Det kan være i kan i samarbejde finde på noget at optimere for dit barns skyld.