Legetøj til at styrke dit barns grovmotorik

Legetøj til at styrke dit barns grovmotorik
Lau Christensen

Skrevet d. 29. december 2017 af Lau Christensen

Legetøj til at styrke dit barns grovmotorik? Lad os lige starte fra en begyndelse og definere hvad grovmotorik egentlig er.

Grovmotorik stammer i fra det mere dækkende ord, motorik. Det omhandler bevægelser med muskler i forskellige grader, hvor den motorik vi måske mest af alt kender til er finmotorik.

Finmotorikken er dét som urmagere specielt arbejder på at udvikle, da det kræver en afsindig stille og rolig hånd til at beherske mekanikken i et armbåndsur. Grovmotorik er mere hvordan vi bruger vores arme og ben, eksempelvis til at sparke eller kaste med en bold mere og mere præcist.

Grovmotorik er noget der styrkes ved at kravle, klatre, gynge, løbe, hoppe og meget andet godt aktivitetslegetøj til børn. Jo ældre barnet bliver, er det legetøj som stylter og rulleskøjter der er perfekt til at styrke barnets grovmotorik.

For at finde legetøj til at styrke det enkelte barns grovmotorik, skal du tænke på at finde noget der får hele kroppen i gang ved legen.

Eksempler på legetøj

styrk motorikken med det rigtige legetøj

Du har sikkert set den i BR, Føtex eller alle andre legetøjsbutikker – en hoppehest. Det kan også være en lille bold som minder meget om en yogabold fra fitnesscenteret, men som har to horn (eller håndtag) som man kan tage fat i og derved bare hoppe derudaf. Hoppehesten eller bolden er et legetøj der i den grad styrker dit barns grovmotorik, for som bekendt, så er det at hoppe indenfor grovmotorik.

Den store kegle-balje-ting. Den der som egentlig ligner en stor snurretop og ikke rigtig har nogen anden funktion andet end at dreje rundt – men det er så også nok. Her lærer dit barn hvor meget den kan rykke og hvordan med sin vægt. Der bliver brugt både arme og ben for at holde balancen for ikke at falde ud af den og er faktisk ret god underholdning også.

Balancesti og hinkebane er to stykker legetøj der er utrolig gode at have til ethvert barn. Dog selvfølgelig når de er i alderen til det hvor de kan administrere at hoppe på et ben og holde balancen. Begge dele kan købes til indendørs brug, så det betyder ikke at du skal til at tegne en hinkebane op inde i stuen. I den grad super undervurderet legetøj.

Til de helt små der ikke har lært at gå endnu, eller som stadig ikke er 100 meter mester i det, kan en lille legetunnel anbefales. Dette legetøj er også noget vi ser indenfor legetøj til hunde. Men ved brug af børn, er dette legetøj i høj grad til at styrke den enkeltes grovmotorik.

Se også: Sådan køber du sikkert legetøj til børn

Se på materialet

giv motorik legetøj der styrker børn

Det er vigtigt at når det nu omhandler legetøj der bruges til mere eller mindre voldsom leg, at det skal være holdbart – Helt ligesom et aktivitetstæppe skal være i god kvalitet til babyen.

Er du typen der godt kan finde på at købe legetøj brugt, skal du holde øje med om der er det mindste tegn på slitage der kan blive forværret. Forestil dig at du køber noget babylegetøj til dit barn, og det pludselig går i stykker mens dit barn hopper, tramper eller kaster med det.

Sørg også for at det er af holdbart materiale og at det er forsvarligt i henhold til barnets alder. Meget legetøj har en alders anbefaling hvor der typisk står noget i stil af ”børn 3-6 år”. Hav respekt for disse anbefalinger da de altså ikke er tilfældige. Specielt når det gælder grovmotorik skal legetøj bare være i orden.

Se også: Guide til den perfekte børnecykel

Fantasien sætter grænser

Der findes et utal af muligheder indenfor legetøj der styrker dit barns grovmotorik. Bare husk på at det skal være legetøj der indebærer at barnet bruger hele kroppen i form af det vi nævnte øverst i artiklen, nemlig at kravle, hoppe, kaste, løbe, sparke og meget mere.

Det kan også være i impulsivt i familien kommer på noget der normalt ikke forbindes med legetøj, men som i den grad bruges som det og tilsvarende styrker barnets grovmotorik.

Det er vigtigt at udskifte barnets legetøj med alderen, da udviklingen af barnets grovmotorik gerne skal blive ved med at gå en vej, og ikke stå stille. Hvis dit barn bliver ved med at lege med det samme legetøj i flere år, kommer barnets egenskaber vedrørende grovmotorik til at stå stille, og der ved er der chance for at dit barn kan gå hen og blive lidt ”klodset”.